Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΙΝΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ!!!

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες, οι Τρικαλινοί αγρότες αλλά και των γύρω περιοχών του Δ.Αλεξάνδρειας, εξαιτίας της χαμηλής τιμής του "λευκού χρυσού".

Στην αγορά και σε κάθε σημείο συνάντησης των αγροτών κυριαρχεί η συζήτηση για το μέλλον του βαμβακιού, που, με την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία προοιωνίζεται ακόμα και η εξαφάνισή του.

Οι παραγωγοί θεωρούν τη φετινή χρονιά κομβική για τη συνέχιση της καλλιέργειας στη περιοχή, προειδοποιώντας από την πλευρά τους, ότι το βαμβάκι θα εξαφανιστεί, σε περίπτωση που πουλήσουν με την σημερινή τιμή που κυμαίνεται  οριακά γύρω στα 40 λεπτά/κιλό (39-41), μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρσι.

Καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της τιμής παίζουν τρεις παράγοντες και είναι οι εξής:
η διεθνής τιμή, η ισοτιμία Δολαρίου – Ευρώ και η τιμή του βαμβακόσπορου που πουλούν τα εκκοκκιστήρια, ο οποίος είναι το 50% του σύσπορου και παίζει καθοριστικό στην τελική τιμή.

"Αυξήσαμε την παραγωγή μας, από τα 300 κιλά/στρέμμα σε 400 ακόμα και 500 κιλά/στρέμμα αγοράζοντας σύγχρονο αγροτικό εξοπλισμό, τονίζει ο κ.Αντώνης ενώ ο κ.Γιώργος συμφωνεί και προσθέτει: "ανεβάσαμε το κοστολόγιο με μεγαλύτερη ποσότητα λίπανσης, όμως δεν γίνεται κάθε χρόνο να καλλιεργούμε προσδοκώντας υψηλές παραγωγές καθώς ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια καλή παραγωγή, έχουν οι καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς".

Ενδεικτικό της φετινής κατάστασης είναι ότι πολλοί αγρότες εφόσον πουλήσουν την φετινή παραγωγή τους και πληρώσουν τα χρέη που έχουν σε γεωπόνους,τράπεζες και ΤΟΕΒ κ.α., να μην καταφέρουν να "ρεφάρουν".

Ο χειμώνας είναι κοντά και ελπίζουμε να μην είναι "βαρύς"!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...