Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΥΜΙΖΕΙ...."ΠΑΣΑΡΕΛΑ"!!!

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος των διακοπών, αλλά και την έναρξη ενός ιδιότυπου ανταγωνισμού. Πρόκειται για τον ανταγωνισμό της εμφάνισης στο χώρο του σχολείου που αν και φαίνεται"αθώος", εντούτοις φανερώνει μία άνευ προηγουμένου επικράτηση του καταναλωτισμού και επηρεάζει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο έως το Λύκειο.

Το βλέμμα στρέφεται προς τον διπλανό, που δεν έχει την "επώνυμη" τσάντα, ούτε το επώνυμο τετράδιο. Τα σχόλια, ανάλογα. Ο συμμαθητής, που δεν "εφοδιάστηκε" με την απαιτούμενη κατά τα σχολικά πρότυπα τσάντα σιωπά. Και όταν γυρίσει στο σπίτι  θα παραπονεθεί στους γονείς του. Οι "συγκρίσεις"αυτές ανάμεσα στους μαθητές του Δημοτικού, σε λίγες μέρες, θα είναι
καθημερινές. Αλλά και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο έντονος.

Τα μέσα ενημέρωσης, τα περιοδικά, οι διαφημίσεις παίζουν μεγάλο ρόλο. Τώρα πια όλα τα παιδιά, ασχέτως από τις οικονομικές δυνατότητες της οικογενείας τους, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το ατελείωτο παιχνίδι. Εκτός από τις τσάντες ή το ντύσιμο, αυτός ο φιλικός ανταγωνισμός γίνεται εμφανής και από τη μάστιγα των κινητών. Ασχολούνται συνεχώς με τα νέα μοντέλα και τις εταιρείες, τα ανανεώνουν συχνά και προσπαθούν να έχουν τα πιο σύγχρονα κινητά.

Η  συνήθεια της απόκτησης δημοφιλών ειδών στα σχολεία φτάνει συχνά σε σημείο μανίας, ενώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό πιστεύουμε ότι φέρουν και οι γονείς που ίσως να έχουν ξεχάσει πως ο σκοπός της έλευσης στο σχολείο είναι η πνευματική ανάπτυξη και η ψυχική καλλιέργεια των παιδιών τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...