Τρίτη, 23 Απριλίου 2019

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

H 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την Unesco ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, προς τιμήν δύο μεγάλων δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που έφυγαν από τη ζωή την ίδια μέρα (23/4/1616).

Με την πολη Σάρτζα των Ηνομενω Αραβικων Εμιρατων "Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2019" στο επίκεντρο του φετινού εορτασμού.

Ο τίτλος της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου είναι ένας τίτλος που απονέμεται από την UNESCO σε αναγνώριση των προγραμμάτων προώθησης του βιβλίου και του διαβάσματος και την αφοσίωσης στην βιομηχανία του βιβλίου.

Ο τίτλος απονέμεται στις 23 Απριλίου κάθε χρόνου (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων από την UNESCO) και ισχύει ως τις 22 Απριλίου του επόμενου έτους.

Η επιτυχία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων που καθιερώθηκε το
1996, παρότρυνε την UNESCO να αναπτύξει ένα σχέδιο ανάδειξης της Πρωτεύουσας Παγκόσμιου Βιβλίου, επιλέγοντας την Μαδρίτη σαν πρώτη πρωτεύουσα το 2001. Και αυτός ο θεσμός στέφθηκε από επιτυχία και έτσι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού αποφάσισε την επανάληψη της επιλογής σε ετήσια βάση.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2019 το worldbookday.com χρησιμοποιεί τα λόγια της 21χρονης Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν και νεαρότερο άτομο βραβευμένο με Νόμπελ, που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της:

«Τα βιβλία μας και οι πένες μας
 είναι τα πιο ισχυρά όπλα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...