Κυριακή, 3 Μαρτίου 2019

"ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΛΕΙΔΙΟΥ "Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ"

Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους κατοικους του Κλειδίου το Σάββατο  2 Μαρτίου 2019 οπου είδαν με πολύ ενθουσιασμό και φέτος τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειδίου " Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ", ανάβιωσαν το έθιμο της "Χελιδόνας" και με τις παιδικές τους φωνές έφεραν σε όλους μας το μήνυμα της Άνοιξης !!

"Χελιδόνα έρχεται, απ'τη Μαύρη θάλασσα
Θάλασσα επέρασε..... Έκατσε και λάλησε....
Μάρτης μας ήρθε, κι άλλους μας ήρθι τα λουλούδια ανθίζουν ο τόπος μυρίζει....."


Το έθιμο της Χελιδόνας παρουσιάζεται μόνο στην ελληνική λαογραφία και δε συναντάται σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό λαό. Για το έθιμο της Χελιδόνας και των χελιδονισμάτων, ο γνωστός λαογράφος του Ρουμλουκιού Γιώργος Ντελιόπουλος αναφέρει:
«...Διασώθηκε σχεδόν απαράλλακτο χάρη στην επιμονή και τη συντηρητικότητα των παιδιών. Οι όποιες αλλαγές έγιναν, ήταν περισσότερο γλωσσικές, αναγκαίες κάθε φορά για να προσαρμόζονται οι στίχοι στα εκφραστικά δεδομένα της εποχής. Κατά τ’ άλλα , είτε διαβάζουμε το σύγχρονο, είτε το βυζαντινό είτε το αρχαίο, έχουμε τα ίδια γνωρίσματα. Με απλότητα, αφέλεια αλλά και επιτακτικό ύφος, οπλισμένοι με την ακατανίκητη δύναμη που τους εξασφάλιζε το ομοίωμα του πουλιού, το οποίο ασκούσε, προφανώς, κάποια μυστηριακή επίδραση στους νοικοκυραίους, απαιτούσαν διάφορα "προσίφερα". Αυγά οι συγκαιρινοί μας, πύρωνα (σταρένιο ψωμί) ή "λευκιθίτην άρτον", (ψωμί από αλεσμένα όσπρια) οι αρχαίοι. Τα κοινά στοιχεία είναι πολλά. Η διαχρονικότητα του εθίμου αναμφισβήτητη.»

Από το trikala-imathias.gr Πολλά συγχαρητήρια σε όλους!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...