Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019

ΤΟ ΕΘΙΜΟ "ΤΟ ΒΡΕΞΙΜΟ ΤΩΝ ΓΑΜΠΡΩΝ" ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΗΜΑΘΙΑΣ(εικόνες)

Στις 7 Ιανουαρίου, ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού, οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία έφεραν μαζί τους και το έθιμο  "το Βρέξιμο των γαμπρών".

 Αν και στο χωριό μας τα τελευταία χρόνια παύει να ξεχαστεί....!(μαζι με το εθίμο της καμήλας και του Ντιβιτζή).... πρόκειται για ένα έθιμο όπου παρέες φίλων συνοδεία οργάνων(ακορντεόν) πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι στους γαμπρούς που είχαν παντρευτεί την προηγούμενη χρονιά για να τους "βαπτίσουν"! εκεί τους περίμενε η μητέρα του γαμπρού ή γυναίκα του και τους κερνούσε κρασί, γλυκά και εδέσματα και συμβόλιζε τον εξαγνισμό από την παλιά "ελεύθερη ζωή" και την αντοχή τους στον έγγαμο βίο, μιας και οι γαμπροί βρέχονται την επομένη του αγιασμού των υδάτων .

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις
παραθαλάσσιες περιοχές της Αν.Ρωμυλίας έριχναν τους γαμπρούς μέσα στη θάλασσα για να σκληραγωγηθούν, ωστόσο στη σημερινή εποχή, τους βάζουν απλώς κάτω από μια βρύση και στο τέλος τους δίνουν και το λεγόμενον "βαπτιστήριον"!

*Παρακάτω δείτε φωτογραφίες από παλαιότερη αναβίωση του εθίμου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αν. Ρωμυλίας Τρικάλων όπως τις είχε αποθανατίσει ο φακός του Νίκου Σαλτουρίδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...