Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019

ΞΕΣΗΚΩΣΑΝ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΙΟΥ ΟΙ ΡΟΥΓΚΑΤΣΑΡΗΔΕΣ!!(εικόνες)

O Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειδίου ο 'ΦΙΛΙΠΠΟΣ" αναβίωσε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019, ένα από τα ωραιότερα και παλιότερα έθιμα που τελείται ως και σήμερα στα χωριά του Ρουμλουκιού τα "Ρουγκάτσια",ξεσήκωσαν ευχάριστα τις γειτονιές του Κλειδιού με το χορό τους και την μουσική,ενώ την τιμητική του είχε και το τσιπουράκι για το κέρασμα των Ρουγκατσάρηδων!!


Λίγα λόγια για το έθιμο:


Το έθιμο αυτό συναντιέται και σε άλλες περιοχές του Βορειοελλαδικού χώρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, δηλώνοντας τις μεταμφιέσεις ανδρών κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου και την περιοδεία τους σε κοντινές πολιτείες και χωριά. Οι μεταμφιέσεις αυτές αλλού παίρνουν την μορφή ζώων (αρκούδα, λύκος, τράγος, καμήλα) και αλλού φορούν ρούχα οπλισμένων αντρών, όπως στο Ρουμλούκι.

Τα Ρουγκάτσια αναφέρονται σε άλλες περιοχές ως Αρουγκουτσιάρια, Λουγκατσιάρια, Ρουγκουτσιάρια.

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την προέλευση της λέξης "ρουγκάτσια". Η πιο έγκυρη ίσως άποψη μελετητών αναφέρει ότι η λέξη ρουγκάτσια προέρχεται από τη

λατινική "rogatio", που σημαίνει ζήτηση (erogatio = απονομή, διανομή). Τα ρουγκάτσια στην ουσία είναι αυτοί που ζητάνε. Η απαρχή του εθίμου αυτού ανάγεται στα πρωτοβυζαντινά χρόνια. Στη Βυζαντινή περίοδο ανέθεταν τη φύλαξη ορισμένων περιοχών σε μισθοφόρους, οι οποίοι περιόδευαν μία φορά το χρόνο στην περιοχή που προστάτευαν και συνέλλεγαν τη ρόγα, το συμφωνημένο ετήσιο μισθό τους από τους κατοίκους της.

Ακόμη και σήμερα, το έθιμο των ρουγκάτσιων αναπαρίσταται από πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους χωριών του ρουμλουκιώτικου κάμπου κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου.

Από το trikala-imathias.gr Πολλά Συγχαρητήρια στα παιδιά του Δ.Σ. και του χρόνου με υγεία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...