Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018

ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Και τι δεν άκουσαν από τις αρχές του χρόνου οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, γεννηθέντες το 1951, του πρώην ΟΓΑ. Δυστυχώς για εκείνους, όλα όσα άκουσαν από τις αρχές του 2018 αποδείχτηκαν λόγια και ψευτουποσχέσεις, απλά παροχολογία, μιας και στην πράξη θα πρέπει να περιμένουν, ίσως για πολύ, μέχρι την λήψη της σύνταξης. Αξιοσημείωτο πολλοί από αυτούς συμπλήρωσαν ήδη τα 67,5 έτη και βαδίσουν προς ολοταχώς για τα 68 τους χρόνια.

Στις αρχές του χρόνου οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, καλούνταν μια μόλις ημέρα μετά την γενέθλια ημερομηνία, βάσει της οποίας συμπλήρωναν το 67ο έτος της ηλικίας τους, να καταθέσουν την ηλεκτρονική αίτηση, που θα τους άνοιγε το δρόμο για την λήψη της σύνταξης. Μάλιστα τότε κατέθεταν και αίτηση για την λήψη προσωρινής σύνταξης μέχρι και τη στιγμή που θα τους εγκρινόταν η οριστική σύνταξη. Το χρονικό διάστημα μάλιστα για την λήψη προσωρινής σύνταξης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΕΦΚΑ, δεν θα ξεπερνούσε το διάστημα των δυο μηνών μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης. Λίγους μήνες αργότερα, μέσω δημοσιευμάτων γινόταν λόγος ότι συντάξιμος χρόνος θεωρείται ο επόμενος μήνας της κατάθεσης της αίτησης. Δυστυχώς για τους εν δυνάμει συνταξιούχους αγρότες όλα αυτά έμειναν στα
χαρτιά, μιας και σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ το καθεστώς συνταξιοδότησης για τους αγρότες δεν αλλάζει για μια ακόμη χρονιά και παραμένει το ίδιο. Η συνταξιοδότηση των αγροτών ξεκινά από την 1η Ιουλίου, χωρίς φυσικά να παρέχεται προσωρινή ή άλλου είδους σύνταξη.

Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής δεν αποσαφηνιστεί, αν οι εν δυνάμει συνταξιούχοι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν ή όχι τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ τους μήνες Ιανουάριο 2018 έως Ιούνιο 2018. Την περσινή χρονιά ο ΕΦΚΑ αποφάσισε πως οι εν δυνάμει συνταξιούχοι γεννηθέντες το 1950 όφειλαν να πληρώσουν τις εισφορές μέχρι και το Δεκέμβριο του 2016.

Την περσινή χρονιά οι συντάξεις σε υποψηφίους του 1950 ξεκίνησαν να δίνονται στις αρχές του φθινοπώρου έως και τα Χριστούγεννα, κάτι που δεν θα αποφευχθεί και την φετινή χρονιά. Με αρκετούς μήνες καθυστέρηση όταν αρκετοί αγρότες έχουν εγκαταλείψει φέτος το επάγγελμα και δεν έχουν άλλους πόρους ζωής.

Τελικά οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ένα δίκαιο συνταξιοδοτικό σε όλο το φάσμα ασφαλισμένων των πρώην ταμείων έμεινε στα λόγια με τους αγρότες να λαμβάνουν σύνταξη στα 67,5 και σε πολλές των περιπτώσεων στα 68 έτη.

Θανασης Τσαγγαράς
  www.trikalaerevna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...