Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

ΤΑ ΜΟΙΡΑΙΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ....

Ο οργανισμός Safe Kids Worldwide πραγματοποίησε με την υποστήριξη της General Motors μία μεγάλη έρευνα για τα αίτια των τροχαίων με εμπλεκόμενους εφήβους και δίνει συμβουλές στους γονείς. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.500 νέοι που οδηγούν ή είναι επιβάτες χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. Κύριες αιτίες είναι η απειρία, η υποτίμηση των κινδύνων, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η απόσπαση της προσοχής λόγω χρήσης κινητού.

Δύο στους 3 νέους που έχασαν τη ζωή τους ήταν οδηγοί και 1 στους 3 επιβάτης, ενώ τρεις στους 4 εφήβους ήταν αγόρια. Επίσης, ο κίνδυνος για τροχαίο δυστύχημα είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτερος, αν οι επιβάτες είναι αγόρια.


Σύμφωνα με την έρευνα, τα μοιραία λάθη είναι 7:


  1. Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Σχεδόν 1 στους 2 νέους που χάνουν τη ζωή τους, δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.
  2. Η αποστολή sms με το κινητό. Η διαδικασία αποσπά την προσοχή του οδηγού για 5 sec, κατά μέσο όρο. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, αν κινούμαστε με 90 km/h έχουμε διανύσει απόσταση 125 m!
  3. Το γεγονός ότι δεν εκφράζουν τους φόβους τους. 1 στους 3 νέους νιώθει ανασφάλεια όταν οδηγεί ο γονιός ή άλλος ενήλικος.
  4. Η παρουσία πολλών εφήβων στο ίδιο αυτοκίνητο. Όταν οδηγεί νέος και υπάρχουν άλλοι δύο νέοι στο όχημα, ο κίνδυνος για δυστύχημα αυξάνεται κατά 100%, ενώ με 3+ εφήβους, ξεπερνά το 300%
  5. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Το 17% των εφήβων 16-20 ετών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο, είχαν υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους.
  6. Οδήγηση τη νύχτα. Ο κίνδυνος μοιραίας σύγκρουσης τη νύχτα είναι κατά 3 φορές μεγαλύτερος για τους εφήβους απ’ ό,τι στους μεγάλους.
  7. Υπερβολική ταχύτητα. Σχεδόν 1 στους 3 νέους που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο βρισκόταν σε όχημα που κινείτο με υπερβολική ταχύτητα.


Το Safe Kids Worldwide συμβουλεύει τους γονείς να συνάψουν ένα συμφωνητικό με τα παιδιά τους, κατά προτίμηση γραπτό. Σε αυτό θα αναφέρονται ρητώς οι οικογενειακοί κανόνες, με σαφή αναφορά στις υποχρεώσεις του νέου οδηγού και τις ποινές σε περίπτωση παράβασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...