Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ "ΒΕΛΟΣ" ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ

Αλλάζει το ωράριο για το επισκεπτήριο στο αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν την επέτειο του «ΌΧΙ», και έως τον απόπλου του ιστορικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού από τη Θεσσαλονίκη. Κάθε Δευτέρα το Α/Τ ΒΕΛΟΣ θα παραμένει κλειστό για το κοινό, εκτός από την 28η Οκτωβρίου.

Το νέο ωράριο επισκεπτηρίου:


Τρίτη έως και Παρασκευή
09:00 – 13:00 ΑΝΟΙΧΤΟ για ομάδες μαθητών σχολείων και κοινό
13:00 – 15:30 ΚΛΕΙΣΤΟ
15:30 – 17:30 ΑΝΟΙΧΤΟ για οργανωμένες ομάδες μαθητών σχολείων και κοινό

Σαββατοκύριακο & Επίσημες Αργίες
10:00 – 14:00 ΑΝΟΙΧΤΟ για το κοινό
14:00 – 15:30 ΚΛΕΙΣΤΟ
15:30 – 17:30 ΑΝΟΙΧΤΟ για το κοινό

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 το πλοίο θα ανοίξει για το κοινό στις 10:30.

Για πληροφορίες και κρατήσεις επισκέψεων μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 6947159468.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

• Όλοι οι επισκέπτες (μαθητές, συνοδοί και κοινό) οφείλουν να συμμορφώνονται στις οδηγίες του προσωπικού του πλοίου για λόγους ασφάλειας των ιδίων αλλά και για την προστασία των εκθεμάτων. Επίσης, η γενικότερη συμπεριφορά των επισκεπτών πρέπει να είναι η αρμόζουσα σε αυτό το ιστορικό πλοίο-σύμβολο.
• Το αντίτιμο εισιτηρίου καθορίζεται στο ποσό του ενός (01) ευρώ. Εξαιρούνται του αντιτίμου επισκέπτες ηλικίας κάτω των 18 ετών και ειδικές κατηγορίες.
• Η ξενάγηση σχολείων/κοινού γίνεται σε ομάδες των 20 ατόμων.
• Στο τέλος κάθε ξενάγησης οι επισκέπτες (μαθητές, συνοδοί και κοινό) μπορούν να προμηθευτούν αναμνηστικά από το πρατήριο εντός του πλοίου.
• Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στο πλοίο, δε θα υφίσταται δυνατότητα επίσκεψης σε αυτό για ομάδες μαθητών σχολείων και για το κοινό.

Πηγή:voria.gr

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το Βέλος ΙΙ (Αντιτορπιλικό) / D-16 Αντιτορπιλικό τύπου ‘FLETCHER’, ήταν πλοίο του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς (1929 - 2013) ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...