Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

H 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού  στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

"Παρά την πρόοδο, ένα άτομο πεθαίνει ακόμα κάθε 40 δευτερόλεπτα από την αυτοκτονία", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. , Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία για την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους. Ωστόσο, αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν. Καλούμε όλες τις χώρες να ενσωματώσουν αποδεδειγμένες στρατηγικές πρόληψης αυτοκτονίας στα εθνικά προγράμματα υγείας και εκπαίδευσης με βιώσιμο τρόπο »

Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως
τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης. Σ' αυτόν τον άξονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...