Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

31 ΜΑΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Κάθε χρόνο, στις 31 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ηγείται των εκδηλώσεων και της ενημερωτικής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους στην υγεία και σε άλλους τομείς, που συνδέονται με τη χρήση καπνού και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για την μείωση της κατανάλωσης καπνού.

Το επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2018 είναι "Καπνός και καρδιακές παθήσεις". Η εκστρατεία θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με:  • σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της καρδιάς και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, οι οποίες συνδυάζονται με τις αιτίες του θανάτου στον κόσμο ·
  • εφικτές δράσεις και μέτρα που μπορούν να λάβουν τα βασικά κοινά, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων και του κοινού, για να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς που προκαλεί ο καπνός.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2018 συμπίπτει με μια σειρά παγκόσμιων πρωτοβουλιών και ευκαιριών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνού και των επιπτώσεών της στη δημόσια υγεία, ιδίως προκαλώντας το θάνατο και την ταλαιπωρία εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν τις πρωτοβουλίες Global Hearts και RESOLVE που υποστηρίζονται από την ΠΟΥ, οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις και τη βελτίωση της περίθαλψης, και στην τρίτη σύνοδο υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών, το 2018.

Πώς ο καπνός θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2018 θα επικεντρωθεί στον αντίκτυπο που έχει ο καπνός στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως.

Η χρήση καπνού είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της περιφερικής αγγειακής νόσου.

Παρά τις γνωστές επιπτώσεις της υγείας του καπνού στην καρδιά και τη διαθεσιμότητα λύσεων για τη μείωση του σχετικού θανάτου και ασθενειών, η γνώση σε μεγάλες ομάδες του κοινού ότι ο καπνός είναι μία από τις κύριες αιτίες της καρδιαγγειακής νόσου είναι χαμηλή.

Γεγονότα για τον καπνό, την καρδιά και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη αιτία θανάτου παγκοσμίως και η χρήση καπνού και η έκθεση στον καπνό από δεύτερο χέρι συμβάλλουν στο 17% περίπου όλων των θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Η χρήση καπνού είναι η δεύτερη κύρια αιτία της καρδιαγγειακής νόσου μετά από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η παγκόσμια επιδημία καπνού σκοτώνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων περίπου 900.000 είναι μη καπνιστές που πεθαίνουν από το αναπνευστικό κάπνισμα. Σχεδόν το 80% των περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο καπνιστών παγκοσμίως ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου το βάρος της ασθένειας και του θανάτου που σχετίζονται με τον καπνό είναι βαρύτερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...