Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ - 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου, το 1971 υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η σύμβαση για την προστασία και την ορθολογική χρήση των υγροτόπων µέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και µέσω διεθνών συνεργασιών. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Σύμβαση έχει σήμερα υπογραφεί από 169 χώρες και προστατεύει ήδη 2.253 υγρότοπους σε όλο τον πλανήτη, γνωστούς ως "Υγροτόπους Ραμσάρ".

 Η Ελλάδα κοσμείται από 10 μεγάλους Υγρότοπους Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, που χαίρουν καθεστώτος προστασίας και που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο όλες τις
εποχές εκατομμύρια υδρόβια πουλιά. Εκτός από τους μεγάλους, αναγνωρισμένους Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας, υπάρχουν εκατοντάδες μικρότεροι υγρότοποι καθώς και άλλοι λιγότερο γνωστοί που ενίοτε βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Οι δέκα μεγάλοι υγρότοποι της Ελλάδας που προστατεύονται με τη συνθήκη "Ραμσάρ" είναι: Οι Λίμνες Ιστορίδα και Βιστονίδα,το Δέλτα του Έβρου,το Δέλτα και λιμνοθάλασσα Νέστου,το Πόρτο Λάγος και οι γύρω Λιμνοθάλασσες,οι Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια,η τεχνητη Λιμνη Κερκινη,το Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα,τον Αμβρακικό κόλπο,τη Λιμνοθάλασσα στο Μεσολόγγι και τη Λιμνοθάλασσας στο Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...