Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

ΙΑΤΡΙΚΑ ΛΑΘΗ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΣΥΓΓΕΝΩΝ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ(βίντεο)

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων εξηγεί βήμα βήμα στο κανάλι υγείας Health agenda τι να κάνουν όσοι είναι "θύματα" ιατρικού λάθους.

Ποιες ειδικότητες κάνουν τα πιο συχνά ιατρικά λάθη και ποια είναι τα δικαιώματα των ασθενών; Από τη λάθος διάγνωση μέχρι τον κακό ιατρικό χειρισμό που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, το φάσμα με τα ιατρικά λάθη είναι μεγάλο. Ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, εξηγεί στην κάμερα του Health agenda τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με κάποιο ιατρικό σφάλμα. Πώς πρέπει να κινηθούν, τι στοιχεία πρέπει να συγκεντρώσουν για τον ιατροδικαστή και τι ρόλο παίζει ο ίδιος αλλά και ο δικηγόρος στην έκβαση της υπόθεσης. Ακόμα, ο Γρηγόρης Λέων εξηγεί πόσο γρήγορα πρέπει να κινηθούμε από την στιγμή που συμβεί ένα ιατρικό λάθος. Επισημαίνει τι πρέπει να κοιτάμε στο έγγραφο ιατρικής συναίνεσης και τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες να πέσουμε σε κάποιον «γιατρό» με πλαστό πτυχίο.

Τα ιατρικά σφάλματα και οι μέθοδοι αποφυγής τους βρέθηκαν πριν λίγο καιρό στο
προσκήνιο σε διεθνές συνέδριο στην Ιρλανδία (Pathways to Progress). Η επαγγελματική εξουθένωση και το ελλιπές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θεωρούνται οι πιο συχνές αιτίες ιατρικών λαθών.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό τους, ενώ πολλά αρχεία ακόμη γράφονται στο χέρι. «Στη χώρα μας δυστυχώς ακόμα δεν έχουν μπει σε όλα τα νοσοκομεία τα πληροφοριακά συστήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχουμε χειρόγραφα είναι πολύ πιο πιθανό είτε κάτι να χαθεί είτε κάτι να αλλοιωθεί», τονίζει ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας στο κανάλι υγείας Health agenda.

Ο ειδικός καταλήγει: «Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να καταγράφουμε τα ιατρικά λάθη. Δεν έχει νόημα να πούμε “έσφαλε αυτός”. Το θέμα είναι να δούμε τι λάθη κάνουμε, πού γίνονται, τι πρέπει να βελτιώσουμε, τι περιβάλλον πρέπει πιθανόν να αλλάξουμε, τι υλικοτεχνική υποδομή καλύτερη να προσφέρουμε στο γιατρό, τι καλύτερη εκπαίδευση πιθανά να κάνει ο γιατρός γιατί μπορεί να είναι και θέμα εκπαίδευσης κάποιες φορές».

Μάθετε τι πρέπει να κάνετε αν εσείς ή κάποιος οικείος σας πέσει θύμα ιατρικού λάθους:Δημοσιογράφος: Χαρά Μπουργάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...