Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ

Σήμερα Τετάρτη 23 Αυγούστου στις 19:00 μ.μ. θα εορτασθεί με τη δέουσα λαμπρότητα η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο ομώνυμο παρεκκλήσιο. Θα ακολουθήσει αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας στους δρόμους χωριού ενώ θα τελεσθεί
Αγιασμός στο νέο παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας εν Κλεισούρας έξω από τον Ι.Ν.  του Αγίου Δημητρίου.


Πέμπτη 24 Αυγούστου στις 7:00 π.μ. Όρθος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.Προσκύνηση Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

 - Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 24 Αυγούστου 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Ελληνορθόδοξος μοναχός. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Κώνστας, ενώ το επώνυμό του παραμένει άγνωστο. Το 1961 ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και εορτάζεται στις 24 Αυγούστου. Η δράση του συνδέεται με τον παλιότερο θρησκευτικό ουμανισμό και με τον Διαφωτισμό.

Γεννήθηκε στην Αιτωλία και όπως αναφέρει ο ίδιος αόριστα "Η πατρίδα μου είναι Ελλάδα από το Απόκουρον". Κατά τον βιογράφο και σύγχρονό τoυ Νικόδημο Αγιορείτη γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δένδρο Απόκουρου κοντά στο Θέρμο ενώ κάποιοι μελετητές θεωρούν πιθανό το γειτονικό Ταξιάρχη. Ο πιθανός χρόνος γέννησής του είναι το 1714 διότι ο Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει πως πέθανε σε ηλικία 65 ετών. Οι Παπακυριακού και Κώνστας την τοποθετούν στα 1700-1707. Πιστεύεται από χριστιανούς ότι διέθετε προφητικές και θαυματουργικές ικανότητες. Το κοσμικό του όνομα ήταν Κώνστας.
Ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 20 Απριλίου 1961 και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου. Επίσης, εκτός από την Ελλάδα τιμάται αρκετές φορές και από την Ρωσία, την Σερβία, την Βουλγαρία, την Αρμενία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Ουκρανία, την Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ.

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...