Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ "ΡΟΥΜΠΑΝΑΣ" ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'' Τρικάλων θα αναβιώσει το έθιμο της Ρουμπάνας.

Η αναβίωση του εθίμου θα ξεκινήσει 5:30 μ.μ. από το Δημοτικό Σχολείο, με κατάληξη στις 7.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς.

Λίγα λόγια για το έθιμο της Ρουμπάνας:


Tο Σάββατο του Λαζάρου γινόταν το έθιμο της «Ρουμπάνας», το οποίο αναλάμβαναν
την οργάνωσή του, οι νέες της παντρειάς. Είχε θρησκευτικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, γιατί έδινε την ευκαιρία στις νέες για μιαν επίσημη έξοδο από το σπίτι και τη δυνατότητα να επιδείξουν τις ικανότητές τους στο τραγούδι και το χορό, που ήταν βασικά του στοιχεία.
Το κύριο μέρος του εθίμου ξεκινούσε το μεσημέρι όπου οι κοπέλες, συγκεντρώνονταν στην πλατεία του χωριού και εξέλεγαν τη « νούνα ». Στη συνέχεια επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού. Στο δρόμο τραγουδούσαν ειδικά τραγούδια για το δρόμο, ως την είσοδο του σπιτιού. Μπαίνοντας στην αυλή τραγουδούσαν:
Για έβγα μουρ μάλι (μάνα), να ειδής τουν τσιουμπάνη, πώς λαλεί ν’ καβάλα.
Φτάνοντας στην πόρτα του σπιτιού στέκονται δυο κοπέλες από τη μια πλευρά της πόρτας και δυο από την άλλη και έλεγαν, παινέματα, για τα μέλη της οικογένειας.
Εν τω μεταξύ τα άλλα κορίτσια βάζουν το καλάθι που έχουν μαζί τους στη μέση της αυλής και χορεύουν γύρω από αυτό, τραγουδώντας ειδικά, για την περίσταση τραγούδια μέχρι να πάρουν τα φιλοδωρήματα οπότε φεύγουν για άλλο σπίτι.
Αφού περάσουν από όλα τα σπίτια του χωριού καταλήγουν στην πλατεία όπου στήνουν χορό και από κει πηγαίνουν χορεύοντας στο σπίτι της νούνας και συνεχίζουν το χορό στην αυλή της.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...