Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 21 ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΙΑΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

H 6η Απριλίου 2017 ηταν η ημέρα που ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας – Θεσσαλονίκης άλλαξε!!!. Το δυσκολότερο και πιο αιματοβαμμένο τμήμα του δρόμου,τα Τέμπη ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στην κυκλοφορία χαρίζοντας ένα μεγάλο έργο υποδομής για την χώρα μας.
 Τιμώντας δε τις Μνήμες συνανθρώπων μας που χάθηκαν άδικα αλλά και τις μνήμες αγωνιστών που σημάδεψαν την ιστορία της Πατρίδας μας,έδωσαν τα ονόματα τους στις σήραγγες.

  • Οι δύο πρώτες «Τ1», και συγκεκριμένα η ανατολική, ονομάζεται «Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνου)», προς τιμήν του έφεδρου ανθυπολοχαγού του ΕΛΑΣ και κορυφαίου σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης, που ανατίναξε μεταξύ των άλλων τρένο, με κατακτητές στην Κοιλάδα των Τεμπών το 1944.
  • Η δυτική, ονομάζεται «Μαθητών Μακρυχωρίου Ημαθίας» προς τιμήν των 21 μαθητών, ο χαμός των οποίων στις 13 Απριλίου του 2003, βύθισε τη χώρα στο πένθος.
  • Στις σήραγγες «Τ2», η ανατολική ονομάζεται «Μαρίνου Αντύπα» στη μνήμη του αγωνιστή του Κιλελέρ που δολοφονήθηκε το 1907 και η δυτική,  «Ρήγα Φεραίου» στη μνήμη του Έλληνα πατριώτη, στοχαστή, επαναστάτη, οραματιστή.
  • Στις σήραγγες «Τ3», αυτή με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη ονομάζεται «Σέρτζιο Σιάνι» προς τιμήν του Ιταλού μηχανικού συναδέλφου, τεχνικού διευθυντή του έργου, που σκοτώθηκε στην κατολίσθηση, στις 17 Δεκεμβρίου του 2009, υπηρετώντας με συνείδηση το επαγγελματικό του καθήκον.
  •  Και η δυτική σήραγγα, ονομάζεται «Ολύμπου», του αιώνιου περήφανου βουνού μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...