Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Πολλές φορές, όταν μας τυχαίνει κάτι είτε οικονομικής φύσεως, είτε με την οικογένεια μας, είτε μας πονάει το κεφάλι μας κάνουμε εύκολα και γρήγορα τη διά­γνωση :"Μας  Ματιασανε"! Δεν εξηγείται διαφορετικά. Τόσο ξαφνικά και χωρίς αιτία να πάθουμε κακό; Οπωσδήποτε πρόκειται για μάτιασμα. Και τώρα τι κάνουμε;

Το μάτιασμα ή Βασκανία μπορεί πράγματι να συμβεί. Και συμβαίνει συνήθως, όταν κάποιος εστιάζει το μάτι του σε κάποιο πρόσωπο, είτε με διάθεση φθόνου ή μίσους ή εκδικήσεως. Παρακι­νεί έτσι τον διάβολο να βλάψει το πρόσωπο αυτό. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει, όταν στείλει κανείς κά­ποιον... στον διάβολο.

Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε, ότι οι
ανθρώ­ποι πού έχουν συνειδητή πνευματική ζωή (εκ­κλησιασμός - εξομολόγηση - Θ. Κοινωνία) δεν τους πιάνει το "μάτι".

Αλλά κι' αν τυχόν συμβεί κάτι, οι σωστοί χριστιανοί δεν καταφεύγουν σε ξεματιάστρες, αλλά στην μοναδική ισχυρή δύναμη κατά του διαβόλου, δηλ. την ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ. Μόνο ο ιερέας έχει δικαίωμα να διαβάσει την ειδική ευχή "εις βασκανίαν". Μια ευχή που δεν περιέχει ανόητα λόγια, αλλά επικαλείται ξεκά­θαρα τον μόνον "ιατρόν και θεραπευτήν των ψυχών ημών".

Οι δικαιολογίες "πού να βρω παπά τέτοιαν ώρα;" δεν στέκουν. Προσευχήσου με απλά λόγια και γνωστές προσευχές στον Θεό να σε λυτρώσει από την επήρεια του διαβόλου και με την πρώτη ευκαιρία πήγαινε σε παπά πνευματικό. Όχι μόνο για να σε απαλλάξει από το μάτιασμα. Αλλά κυρίως για να ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙΣ. Πρέ­πει επιτέλους να πάψουμε να βλέπουμε τον πα­πά σαν το μάγο, πού θα μας γλυτώσει αυτόματα από το κακό. Χρειάζεται και η δική μας συμμετο­χή στη θεραπεία. Και αυτή η συμμετοχή είναι η ειλικρινής εξομολόγηση. Και ο δυναμικός αγώ­νας της μετανοίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...