Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1943 ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΡΜΟΣ ΜΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Ήταν 15 Μαρτίου 1943 όταν αναχώρησε το πρώτο τρένο με  Ελληνοεβραίους από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Οι ναζί το φόρτωσαν ασφυκτικά με ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά, που είχε για προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς της Πολωνίας.

Ακολούθησαν ως τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου άλλες 18 σιδηροδρομικές αποστολές με 46.000  Εβραίους, δημότες της Θεσσαλονίκης, που το σύνολό τους σχεδόν εξοντώθηκε στα φοβερά ναζιστικά κρεματόρια,κατάφεραν να επιστρέψουν μόλις 2.000 άτομα.

Κατά την απογραφή του Οκτωβρίου του 1940 ο συνολικός
εβραϊκός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ήταν 48.965 άτομα. Οι Εβραίοι που ζούσαν στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν 46.265 και αντιπροσώπευαν το 20% του πληθυσμού του Δήμου που ανέρχονταν σε 179.481 άτομα.

Με την εισβολή των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Απριλίου 1941, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Οι Γερμανοί ναζί επέβαλαν σκληρά διοικητικά μέτρα, έπαψαν τις διοικήσεις τους, επίταξαν τα εβραϊκά κτήρια, λεηλάτησαν τις βιβλιοθήκες, τις συναγωγές και γενικά τις εβραϊκές περιουσίες, απέλυσαν τους Εβραίους υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υποχρέωσαν το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να αλλάξει τις ονομασίες δρόμων που είχαν εβραϊκά ονόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...