Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ "ΚΟΒΕΙ" ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟ 2016 ΚΑΛΑΜΙΕΣ!

«Φωτιές» σε αγρότες του νομού Λάρισας άναψαν συστημένες επιστολές του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) με τις οποίες ενημερώνονται ότι θα γίνουν περικοπές στις ενισχύσεις λόγω της καύσης σιτοκαλαμιών.

Αφορμή για τις επιστολές – που για πρώτη φορά – μαζικά απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναστατώνοντας Λαρισαίους αγρότες, αποτέλεσαν οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, σε υπολείμματα καλλιεργειών – κυρίως σιτοκαλλιέργειες – που κάηκαν χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προειδοποιεί τους εμπλεκόμενους αγρότες για «μείωση των
ενισχύσεων του 2016 κατά 3%» επί του συνόλου των καλλιεργειών με τους αγρότες να ανατρέχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να προσκομίσουν βεβαιώσεις, καταθέτοντας παράλληλα ενστάσεις.

Η πρακτική αρκετών αγροτών, παρά τις περί του αντιθέτου επισημάνσεις των γεωπόνων, να καίνε τις σιτοκαλαμιές είναι ευρέως διαδεδομένη. Όπως συνηθισμένο φαινόμενο αποτελούν οι ανεξέλεγκτες φωτιές που προκαλούν άγνωστοι τη θερινή περίοδο σε γεωργικές εκτάσεις, μετά τον αλωνισμό και ειδικά τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα οι φωτιές να καίνε χιλιάδες στρέμματα με υπολείμματα καλλιεργειών.

Με τους άγνωστους εμπρηστές να αδιαφορούν για το γεγονός ότι, ιδιαίτερα συχνά, απειλούνται ανθρώπινες ζωές σε κατοικημένες περιοχές, ότι καταστρέφονται ποιμνιοστάσια αλλά και ζωικό κεφάλαιο, ότι οι φωτιές επεκτείνονται και σε δασικές εκτάσεις, χωρίς τέλος να υπολογίζουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

πηγη: eleytheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...