Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13:ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΓΡΟΥΣΟΥΖΙΚΗ;

Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις περισσότερες Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο αυτό έχει η "Τρίτη και 13".
Στην Πληροφορική υπάρχει επίσης και ένας ιός με το όνομα "Παρασκευή και 13" (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία "Παρασκευή και 13" έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της:


  • Ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη κατά ημέρα Παρασκευή.
  • Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = "κακό" και Malum = "μήλο")
  • ότι στις 13 Οκτωβρίου του 1972 είναι η "μαύρη" Παρασκευή για το χρηματιστήριο του Βερολίνου. Στις 13 Ιανουαρίου του 2012, ημέρα Παρασκευή, σημειώνεται η τραγωδία στο κρουαζιερόπλοιο "Costa Concordia", ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, με 32 νεκρούς.


 Η δυσοίωνη ημερομηνία πάντως το πιστεύετε ή όχι, δεν ενέχει περισσότερους κινδύνους απ' ότι οι άλλες ημέρες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...