Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ(βίντεο)

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), έχει θεσπίσει από το 2007 την 1η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Προστατών της Μεταμόσχευσης, ως "Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων". 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΜ(Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) το 2015 στην Ελλάδα καταγράφτηκαν μόλις 39 δότες και ενώ σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη αναλογούν 20 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, στη χώρα μας η αναλογία ήταν μόλις 3,5 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

Βάση αυτών των
δεδομένων, κάθε άλλο παρά προκαλεί έκπληξη ότι την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν μόλις 91 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 63 αφορούσαν μεταμόσχευση νεφρού, οι 22 ήπατος και οι έξι καρδιάς.Όλα τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα στο θέμα της Δωρεάς οργάνων παραμένει μακρύς.....!!

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ "δωρητή" και "δότη" οργάνων;

Δωρητής οργάνων είναι ο ενήλικος πολίτης που δηλώνει εν ζωή ότι μετά τον θάνατό του θα ήθελε να βοηθήσει ασθενείς συνανθρώπους του, προσφέροντας τα όργανά του προς μεταμόσχευση. Ο δωρητής οργάνων κατέχει την "Κάρτα Δωρητή Οργάνων". 

Δότης οργάνων είναι ο εκλιπών από τον οποίο αφαιρείται τουλάχιστον ένα όργανό του προς μεταμόσχευση, ή, ο εν ζωή πολίτης που δίνει ένα όργανό του ή ιστό του προς μεταμόσχευση σε συγγενή του, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Τι είναι μεταμόσχευση;
Η μεταμόσχευση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον σήμερα ως μία θεραπευτική πρακτική. Επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν χαθεί και σε μερικές περιπτώσεις είχαν μερικώς υποκατασταθεί με μία μηχανικού τύπου μέθοδο (π.χ. αιμοκάθαρση). 

Συγκεκριμένα η μεταμόσχευση είναι η εγχείρηση κατά την οποία υγιή όργανα, ιστοί ή κύτταρα μεταφέρονται από έναν εκλιπόντα ή ζωντανό δότη σε έναν χρονίως πάσχοντα ασθενή, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου οργάνου του που βρίσκεται σε ανεπάρκεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...