Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:ΣΟΦΙΑ ΕΓΚΑΣΤΡΩΜΕΝΟΥ-ΣΛΗΜΑΝ(1852-1932)

Σοφία Εγκαστρωμένου-Σλήμαν(1852-1932),σύζυγος του Ερρίκου Σλήμαν,που ίδρυσε το σανατόριο "Σωτηρία"στην Αθήνα


Η Σοφία Εγκαστρωμένου ή Καστριώτη, κόρη Αθηναίου εμπόρου υφασμάτων, παντρεύτηκε τον Ερρίκο Σλήμαν και αποκτά λατρεία για τον τον Όμηρο και την αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας. Συμμετείχε ενεργά σε στις ανασκαφές του Ερρίκου στην αρχαία Τροία και στις Μυκήνες. Απέκτησε δύο παιδιά, την Ανδρομάχη και τον Αγαμέμνονα. Δύο χρόνια (1892) μετά το θάνατο του Σλήμαν, η Σοφία χάρισε ένα μικρό τμήμα της Τρωικής Συλλογής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η Σοφία Σλήμαν μετά το
θάνατο του συζύγου της το 1890 έστρεψε τα φιλανθρωπικά της ενδιαφέροντα στον αγώνα κατά της φθίσης. Ήταν η ημέρα που αντίκρισε φυματικούς στρατιώτες από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 στοιβαγμένους στα υπόγεια του Νοσοκομείου Ελπίς. Τότε συνέλαβε το σχέδιο δημιουργίας ενός σανατορίου. Μαζί με έναν "όμιλο κυριών" αποτελούμενοι από κυρίες της αθηναϊκής κοινωνίας που προΐσταται η Σλήμαν αναλαμβάνουν την σύσταση εταιρείας με την επωνυμία “Σωτηρία”.

Μέχρι το 1902 η Σλήμαν και οι άλλες κυρίες της νεοσύστατης εταιρείας θα καταφέρουν να αποσπάσουν από την Ι.Μ. Πετράκη δωρεά οικοπέδου 600 στρεμμάτων. Οι οικοδομικές εργασίες αρχίζουν το 1903 και το 1905 εγκαινιάζεται από την βασίλισσα Όλγα το πρώτο κτίριο της “Σωτηρίας”, το πρώτο σανατόριο της χώρας, με 40 κλίνες προορισμένες για τη νοσηλεία απόρων φυματικών.

Εκατοντάδες κυρίες και δεσποινίδες της αθηναϊκής κοινωνίας προσέφεραν από ένα τριαντάφυλλο σε όσους έδιναν χρήματα για τη “Σωτηρία” και με τα χρήματα αυτά κτίσθηκε την ίδια χρονιά ένα μικρό περίπτερο 30 κλινών, το “Τριανταφυλλάκι”. Από το 1919 τη διοίκηση του νοσοκομείου αναλαμβάνει το κράτος και στο 8μελες συμβούλιο προεδρεύει η Σοφία Σλήμαν μέχρι και τον θάνατό της το 1932.

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...