Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ

H 8η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχτεί Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού (αγγλικά: International Literacy Day) από την UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1965. Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1966. Σκοπός της είναι να αναδείξει τη σημασία της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού για τα άτομα, τις κοινότητες και τις κοινωνίες. Με αφορμή αυτήν την ημέρα διοργανώνονται εορτασμοί ανά τον κόσμο..

Εκτιμάται ότι 781 εκατομμύρια ενήλικοι ζουν χωρίς βασικές ικανότητας αλφαβητισμού, από τα οποίους τα 2/3 είναι γυναίκες. Επίσης, περίπου 103 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο και, έτσι, δε μαθαίνουν να διαβάζουν, να γράφουν ή να μετρούν.

Διαβάζοντας το παρελθόν, Γράφοντας το Μέλλον

"Ο κόσμος έχει αλλάξει από το 1966 - αλλά την αποφασιστικότητά μας να παρέχουμε σε κάθε γυναίκα και άνδρα με τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τις ευκαιρίες για να γίνουν ό, τι θέλουν, με αξιοπρέπεια και σεβασμό, παραμένει σταθερή από ποτέ. Παιδεία είναι ένα θεμέλιο για να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Γενικός Διευθυντής της UNESCO "                                                                                  

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την
50η επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Αλφαβητισμού και η UNESCO ε το γιορτάζει με την επωνυμία «Διαβάζοντας το παρελθόν, Γράφοντας το Μέλλον». Παγκόσμια Ημέρα Αλφαβητισμού 2016 γιορτάζει και τιμά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες της εθνικής και διεθνούς δέσμευσης, τις προσπάθειες και την πρόοδο που σημειώθηκε στην αύξηση των ποσοστών αλφαβητισμού σε όλο τον κόσμο. Εξετάζει επίσης τις τρέχουσες προκλήσεις και φαίνεται να καινοτόμες λύσεις για να ενισχύσει περαιτέρω παιδεία στο μέλλον.

Πενήντα χρόνια πριν, η UNESCO ανακήρυξε επισήμως 8ης Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αλφαβητισμού να κινητοποιήσει ενεργά τη διεθνή κοινότητα και την προώθηση της παιδείας ως μέσο για να ενδυναμώσει τα άτομα, τις κοινότητες και τις κοινωνίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...