Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: ΜΗΝ ΓΔΥΝΕΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ!

Η Αστυνομία ενημερώνει τους χρήστες διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας και πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης (facebook), να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στη διαπροσωπική τους επικοινωνία.
Οι επιτήδειοι έχουν βρει νέους τρόπους προσέγγισης των χρηστών και ως εκ τούτου, μπορεί να καταστούν στόχος και θύματα σεξουαλικού εκφοβισμού με σκοπό το κέρδος.
Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας έχει γίνει εκ νέου δέκτης καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες, ο χρήστης (συνήθως άντρας) δέχεται αίτημα φιλίας από μια ελκυστική κοπέλα με ελαφρά ενδυμασία. Ακολούθως, αφού αποδεχτεί το αίτημα, η γυναίκα επικοινωνεί μαζί του στο χώρο διαπροσωπικής επικοινωνίας (chat) και τον καλεί να έρθουν σε οπτική επαφή μέσω άλλης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (skype) και βιντεοκλήσης.
Όταν ο χρήστης ανταποκριθεί τότε
η κοπέλα αρχίζει να προβαίνει σε διάφορες πρόστυχες και σεξουαλικές πράξεις και τον καλεί να κάνει το ίδιο και να βγάλει τα ρούχα του με σκοπό να τον καταγράψει.
Ακολούθως, όταν τερματιστεί η επικοινωνία, ο χρήστης λαμβάνει μήνυμα με το οποίο ο διαδικτυακός διαφθορέας τον ενημερώνει ότι έχει βιντεοσκοπηθεί και αν δεν καταβάλει χρηματικό ποσό θα δημοσιοποιήσει το βίντεο σε όλους τους διαδικτυακούς του φίλους.
Η εν λόγω πράξη είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει την ονομασία «Sextortion».

Σε τέτοιες περιπτώσεις καλείται το κοινό να μην ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικούς εκφοβισμούς και να λαμβάνει κάποια βασικά μέτρα προστασίας, όπως:

1. Να κάνει block το ύποπτο προφίλ
2. Να στέλνει αίτημα είτε μέσω της Αστυνομίας, είτε μέσω του Οργανισμού CyberEthics για να διαγραφεί και να «μπλοκαριστεί» ο λογαριασμός του δράστη
3. Να κάνει ανενεργό το λογαριασμό του για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων για να μην καταστεί δυνατόν να μπορεί να εντοπιστεί από τον δράστη με άλλο προφίλ
4. Να μην ανταποκρίνεται με το να αποστέλλει οποιονδήποτε χρηματικό ποσό.

Ως εκ τούτου, το κοινό καλείται να μην ανταποκρίνεται καθόλου σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή σε βιντεοκλήσεις που προέρχονται από άγνωστα πρόσωπα και προειδοποιείται για άλλη μια φορά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό.
Επίσης, καλείται, εάν πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού να προβαίνει σε καταγγελία και να ενημερώνει άμεσα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...