Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

ΤΡΙΚΑΛΑ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ(Αν.ρωμυλίας)

Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου έκοβαν γκουρτσιά και έβαζαν στις αυλόπορτες ένα κερί αναμμένο και ένα κομμάτι γκουρτσιά.Και αν ένα δέντρο δεν έβγαζε φρούτα πήγαιναν με ένα τσεκούρι και το χτυπούσαν τρεις φορές για να το τρομάξουν και έλεγαν ή θα βγάζεις κάθε χρόνο φρούτα ή αλλιώς θα σε κόψω.Από βραδύς έβαζαν τα κουρμπάνια να ψηθούν στο φούρνο και το πρωί τα έβγαζαν τα όποια ήταν γεμιστά αρνιά και από πάνω έβαζαν ένα κεραμίδι και ένα σκόρδο και τους φούρνους τους έκλειναν με βουινιές(περιττώματα αγελάδων) και άχυρο.Ανήμερα τα Αγίου Γεωργίου πήγαιναν στην εκκλησία για την θεία λειτουργία και μόλις έβγαιναν από την αυλόπορτα της εκκλησίας τραγουδούσαν:

Σήμερα Γιώργη μ΄Πασχαλια κι αύριο Χριστός Ανέστη
Αη Γιώργη μ΄δεν σε το ΄λεγα κι δεν σε το παρηγγελνα
σκορπαν Αη Γιώργη μ΄τα παιδιάς κι Αη Δημήτρης τα μαζώνει
τα μάζωνε τα μάζωνε τα σπίτωνε τα σπιτονοικοκύρευε.

Και οι γυναίκες πήγαιναν στα σπίτια όπου υπήρχε εορταζομενος και του τραγουδούσαν το παραπάνω τραγούδι.
Και μετά περνούσε ο παπάς και διάβαζε τα κουρμπάνια και του έδιναν την μπροστινή πλάτη του αρνιού,τα κόκαλα του αρνιού που έτρωγαν τα έπαιρναν και τα πήγαιναν στο χωράφι και τα παράχωναν μαζί με το κόκκινο αυγό της Παναγίας που έβαφαν την Μεγάλη Τετάρτη της προηγουμένης χρονιάς.Επίσης τον Αη-Γιώργη άλλαζαν οι τσιουμπαναίοι και οι αγελαδαρέοι κα η διάρκεια τους ήταν για έξι μήνες από το Αη-Γιώργη μέχρι τον Αη-Δημήτρη, την ιδια μέρα έβγαζαν και της αγελάδες στα λιβάδια.


*Από το βιβλίο "Από το Μεγάλο Μοναστήρι Ανατολικής Ρωμυλίας στα Τρίκαλα Ημαθίας" του Παναγιώτη Μιχ. Διούδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...