Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

ΚΛΕΙΔΙ-ΠΛΑΤΑΝΟΣ-ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ-ΤΡΙΚΑΛA:ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τασσόμαστε ενάντια στην πρόταση συγχώνευσης (4390/6-5-2016) των Γυμνασίων Τρικάλων, Πλατέος και Κορυφής σε ένα Γυμνάσιο με την ονομασία Γυμνάσιο Πλατέος και με έδρα την Κορυφή που απέστειλε η Διευθύντρια της Β/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας κ.Μαυρίδου Αναστασία, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, εντελώς αιφνιδιαστικά και εκτός της προθεσμίας για εισηγήσεις σχολικών μεταβολών(18 Ιανουαρίου) στο Υπουργείο Παιδείας, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και στο Δήμο Αλεξάνδρειας, 

Η παραπάνω πρόταση βρίσκει κάθετα αντίθετους τη Δημοτική Αρχή, τις Τοπικές Κοινότητες, την ΕΛΜΕ Ημαθίας, τους τοπικούς φορείς , τους συλλόγους των όμορων χωριών, τον σύλλογο διδασκόντων αλλά και τις τοπικές κοινωνίες γενικότερα.
Σε απάντηση των ανακριβειών της συγκεκριμένης πρότασης η οποία περιλαμβάνει αναληθή στοιχεία και στερείται επιχειρηματολογίας απαντούμε τεκμηριωμένα τα εξής:


1.Σχετικά με την αναφορά για την αδυναμία στελέχωσης των σχολείων τονίζουμε ότι το γυμνάσιο Τρικάλων λόγω των 10 οργανικών θέσεων σε εκπαιδευτικό δυναμικό δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης. Το γενικότερο πρόβλημα στελέχωσης των σχολείων δεν είναι ευθύνη του σχολείου μας, αλλά της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Όμως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλους ορθολογικότερους τρόπους.
2.Στην πρόταση συγχώνευσης απαντούμε ότι δε μπορεί να γίνει συγχώνευση σε σχολείο που τελεί υπό κατάργηση, με υπουργική απόφαση, με βάση το νομικό πλαίσιο που αφορά στις συγχωνεύσεις σχολείων,
3.Και ενώ επικαλείται εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων, τα 3 Γυμνάσια που λειτουργούν αυτή τη στιγμή έχουν πραγματικά 17 τμήματα, ενώ θα έπρεπε να έχουν 16.(Τάξη 19 μαθητών είναι χωρισμένη σε 2 τμήματα).
4. Στην πρότασή της η κ. διευθύντρια υποστηρίζει ότι το Γυμνάσιο που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα έχει 12 τμήματα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Αλεξάνδρειας αποδεικνύεται ότι θα έχει 340 μαθητές και 14 τμήματα. Συγκεκριμένα :
Α΄ τάξη: 131 μαθητές: 5 τμήματα
Β΄ τάξη: 121 μαθητές: 5 τμήματα
Γ΄ τάξη: 88 μαθητές: 4 τμήματα
5. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία γίνεται αντιληπτό ότι τα οφέλη από την ορθή χρήση των ανθρώπινων πόρων που παρουσιάζει η Διευθύντρια στην πρότασή της δεν είναι πραγματικά. Γιατί 14 τμήματα σημαίνουν 500 διδακτικές ώρες, δηλαδή 100 λιγότερες από αυτές των 17 τμημάτων που λειτουργούν σήμερα δηλαδή 4 καθηγητές λιγότεροι. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι τα 17 τμήματα που λειτουργούν σήμερα στα τρία Γυμνάσια θα έπρεπε να είναι 16, καταλαβαίνουμε ότι η διαφορά αυτή δεν αφορά ούτε 3 καθηγητές. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν αξίζει μια τόσο μεγάλη αναστάτωση μιας ολόκληρης κοινωνίας, των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για 3 ή 4 καθηγητές λιγότερους.
Ο υπουργός Παιδείας επίσης, κατήργησε τη μείωση ωραρίου των καθηγητών που είναι υπεύθυνοι για τα εργαστήρια Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών. Άρα δεν υπάρχει εξοικονόμηση ωρών.
Επιπλέον η διαδικασία της συγχώνευσης είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους εκπαιδευτικούς και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, αφού κινδυνεύουν να βρεθούν , μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας , χωρίς οργανική θέση.
6.Επίσης με βάση τα επίσημα στοιχεία της σχολικής επιτροπής του Δήμου Αλεξάνδρειας για τη θέρμανση των τριών Γυμνασίων το 2015 προκύπτουν τα εξής:
α. Γυμνάσιο- Λύκειο Πλατέος: 5022,94 ευρώ
β.Γυμνάσιο Τρικάλων: 3026,82 ευρώ
γ. Γυμνάσιο Κορυφής: 5563,42 ευρώ(με 4 αίθουσες διδασκαλίας μόνο)
7. Το κόστος της μεταφοράς των μαθητών του Γυμνασίου Τρικάλων στο Γυμνάσιο Κορυφής είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο, σχεδόν διπλάσιο, από το κόστος μεταφοράς στο Γυμνάσιο Τρικάλων. Συγκεκριμένα:
Γυμνάσιο Τρικάλων
27 μαθητές από Πλάτανο, 3,9 χιλ.
41 μαθητές από Κλειδί, 7,2 χιλ
Γυμνάσιο Κορυφής
27 μαθητές από Πλάτανο, 11 χιλ.
41 μαθητές από Κλειδί, 14,2 χιλ.
37 μαθητές από Τρίκαλα, 7 χιλ.
8.Δεν έχει υπάρξει εμπεριστατωμένη μελέτη των ιδιαιτέρων συνθηκών της ευρύτερης περιοχής ,ούτε της αναδιανομής του μαθητικού δυναμικού για να αποσυμφορηθούν τα σχολεία που ασφυκτιούν. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να επικαλείται στην πρόταση του Ιανουαρίου ότι δεν πρέπει να κλείσει καμία σχολική μονάδα και σε διάστημα είκοσι ημερών περίπου να ζητά να κλείσουν δύο Γυμνάσια, ενώ στον ίδιο νομό υπάρχουν Γυμνάσια με πολύ μικρότερο μαθητικό δυναμικό. Τα αναληθή στοιχεία ,η ανυπαρξία διαλόγου και ή μη επίσκεψη της κ. Μαυρίδου στο Γυμνάσιο Τρικάλων κατά το τρέχον σχολικό έτος γεννά ερωτήματα για την μορφή της πρότασης της. Το Γυμνάσιο Τρικάλων είναι ένα Γυμνάσιο που στεγάζεται σε ένα κτίριο με συνολική επιφάνεια 1300 τ. μ. και όχι 600 τ.μ., όπως υποστηρίζει η κ. Μαυρίδου, άρα έχει πολλές δυνατότητες να δεχτεί και άλλους μαθητές. Επιπλέον το Γυμνάσιο Τρικάλων είναι ένα σχολείο κόσμημα όχι μόνο για το Δήμο Αλεξάνδρειας, αλλά για ολόκληρο το νομό μας. Διαθέτει 7 αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Εργαστήριο Πληροφορικής, Εργαστήριο Τεχνολογίας, Δανειστική Βιβλιοθήκη και βέβαια γραφεία και όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. Μάλιστα πρόσφατα απέκτησε ένα πρότυπο θερμοκήπιο που δύσκολα συναντά κανείς σε σχολική μονάδα. Επιπλέον διαθέτει έναν πανέμορφο, καταπράσινο αύλειο χώρο με οπωροφόρα και καλλωπιστικά φυτά που αφήνει άφωνους τους επισκέπτες. Επιπρόσθετα διαθέτει ένα τεράστιο ιδιόκτητο γήπεδο ποδοσφαίρου που σε συνδυασμό με τις αθλητικές εγκαταστάσεις της κοινότητας Τρικάλων που γειτνιάζουν με το σχολείο μας αποτελούν ένα όμορφο αθλητικό κέντρο. Τέλος το Γυμνάσιο Τρικάλων είναι ένα καινούριο σχολείο, το οποίο με την αγάπη και την φροντίδα των τοπικών φορέων, του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων, των κατοίκων όλων των χωριών που τα παιδιά τους έρχονται στο Γυμνάσιο, των καθηγητών που υπηρετούν σ΄αυτό και των ίδιων των μαθητών, βρίσκεται σε εξαιρετική κτιριακή κατάσταση.
9.To Γυμνάσιο Τρικάλων έχει έδρα τα Τρίκαλα, ωστόσο υπάρχει και λειτουργεί χάρη στην υποστήριξη τριών όμορων δυναμικών πληθυσμιακά τοπικών κοινοτήτων- περίπου 6000 κατοίκων-του Κλειδίου, του Πλατάνου και της Πρασινάδας.
10. Σχεδόν όλοι οι καθηγητές του Γυμνασίου Τρικάλων κατέχουν οργανική θέση σ΄ αυτό, πράγμα που αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για ένα σχολείο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που δεν γίνονται διορισμοί.
11.Οι παιδαγωγικοί στόχοι ενός σχολείου επιτυγχάνονται κυρίως από την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης , το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, το υψηλό επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής , την ανθρώπινη συνεργασία σε κάθε επίπεδο και λιγότερο από τον αριθμό των τμημάτων και των παιδιών. Το σχολείο παράγει παιδεία και δεν πρέπει να το δούμε ως μέσω εξοικονόμησης ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων .
ΩΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΚΛΕΙΔΙΟΥ, ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑΣ ΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΗΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Υπογραφές
1. Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Τρικάλων : Παπαϊωαννίδου Μ.
2. Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κλειδίου :Τσολάκης Χ.
3. Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου: Κωστόπουλος Μ.
4. Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πρασινάδας : Νουσιόπουλος Δ.
5. Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Τρικάλων.
6. Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Τρικάλων.
7. Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Τρικάλων.
8. Σύλλογος Διδασκόντων Γυμνασίου Τρικάλων Ημαθίας.
9. Πρόεδρος Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία».
10. Πρόεδρος «Α.Ο.Μ. Αλέξανδρος» Τρικάλων .
11. Πρόεδρος Συλλόγου Αιμοδοσίας «Αλληλεγγύη» Τρικάλων.
12. Πρόεδρος ΤΟΕΒ Τρικάλων.
13. Ακαδημία Ποδοσφαίρου Τρικάλων.
14. Δημοτικός σύμβουλος: Κυτούδης Μ.
15. Δημοτικός σύμβουλος: Κιρκιλιανίδης Ι.
16. Δημοτικός σύμβουλος: Παπαδόπουλος Δ.
17. Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Τρικάλων.
18. Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Κλειδίου.
19. Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Κλειδίου.
20. Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειδίου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ».
21. Αθλητικός Σύλλογος Κλειδίου «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΛΕΙΔΙΟΥ».
22. Σύλλογος Ακτημόνων Πρασινάδας .
23. Τ.Ο.Ε.Β Πρασινάδας.
24. Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Πλατάνου.
25. Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνου.
26. Σύλλογος Ακτημόνων Πλατάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...