Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

25 ΜΑΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Ως Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ επίσημα έχει καθιερωθεί η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου κάθε χρόνο, ενώ εκδηλώσεις και εκστρατείες λαμβάνουν χώρα σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου. Το 2009, η Παγκόσμια Ομοσπονδία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και τα μέλη της ξεκίνησαν την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ. Το 2016, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ είναι η «Ανεξαρτησία» με σύνθημα «η ΣΚΠ δεν με σταματά!».

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας


Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή αλλιώς Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 20-50 ετών, ενώ προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες σε αναλογία περίπου 2:1. Η ΣΚΠ έχει χαρακτηριστεί ως αυτοάνοση πάθηση άγνωστης αιτιολογίας που έχει πολλές μεταβολές. Είναι μια νόσος «προσωπική» σαν το δακτυλικό αποτύπωμα όπου ο καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία και δεν υπάρχουν δυο ίδιες περιπτώσεις πασχόντων.

Παλιότερα το όνομα και μόνο προκαλούσε φόβο, καθώς πολλοί την ταύτιζαν με την αναπηρία, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι, και δεν οδηγεί αναγκαστικά σε αναπηρία η νόσος, και υπάρχουν πολλά φάρμακα που επιβραδύνουν ή σταματούν την εξέλιξή τους.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορους τομείς, όπως η ψυχολογική υποστήριξη, η φυσιοθεραπεία, οι διατροφικές συνήθειες, η εύρεση εργασίας και άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...