Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

21 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΔΡOΜΟΥ DOWN


Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ, πριν από 11 χρόνια, για να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα. Φετινό hashtag είναι το #‎MyFriendsMyCommunity , όπου θα βρείτε συγκεντρωμένες ειδήσεις και εκδηλώσεις για τη σημερινή μέρα σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι το μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα για το 2016: «My Friends, My Community - The benefits of inclusive environments for today's children and tomorrow's adults (Οι φίλοι μου, η κοινότητά μου- Τα οφέλη ενός περιβάλλοντος δίχως αποκλεισμούς για τα παιδιά του σήμερα και τους ενήλικες του αύριο).

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με σύνδρομο Down, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις καθώς και νομικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Οι διακρίσεις μπορεί να είναι επαχθείς, όπως η καταναγκαστική στείρωση ή «διακριτικές», όπως η κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση. Τα άτομα με
σύνδρομο Down συχνά στερούνται το δικαίωμα στην ισότιμη αναγνώριση ενώπιον του νόμου, καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η νοητική αναπηρία επίσης έχει θεωρηθεί νόμιμος λόγος για την στέρηση των ατόμων με σύνδρομο Down της ελευθερίας τους, και για τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα, συχνά για όλη τους τη ζωή.

Σε πολλές χώρες, τα κορίτσια και τα αγόρια με νοητική αναπηρία δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στη γενική εκπαίδευση. Η προκατάληψη ότι τα παιδιά με σύνδρομο Down παρεμποδίζουν την εκπαίδευση των άλλων έχει οδηγήσει γονείς των παιδιών να τα κρατούν στο σπίτι. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει - και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέον το καταλαβαίνουν - ότι η διαφορετικότητα στην τάξη οδηγεί στην εκμάθηση και κατανόηση, επ' ωφέλεια όλων των παιδιών.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί και αγωνίζεται για τα άτομα με σύνδρομο Down και για όλα τα άτομα με αναπηρία, για μια κοινωνία δίχως φραγμούς και αποκλεισμούς. Ο αγώνας αυτός αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται η Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε για την αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα, κοντά σε οικογένεια και φίλους, στηρίζουμε τη λειτουργία των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης, ζητάμε τη θέσπιση προϋποθέσεων και προδιαγραφών ίδρυσης κέντρων ανεξάρτητης διαβίωσης, προσωπικό βοηθό κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...