Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.......!

Σχεδόν μία πενταετία πέρασε από τότε που αποφασίστηκε λόγω οικονομικής στενότητας να κλείσει ο μοναδικός στην περιοχή Αγροτικός Μετεωρολογικός Σταθμός Τρικάλων Ημαθίας και ενώ η εικόνα που δείχνει στην δυτική είσοδο του χωριού είναι "απαράδεκτη", δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενέργεια από τους αρμόδιους φορείς για την επαναλειτουργία του, γιατί η αγροτική περιοχή και όχι μόνο τον χρειάζεται με τις αλλοπρόσαλλες κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια...! Εντούτοις,
με έκπληξη διαβάσαμε ότι εγκαταστάθηκε Γεωργικός Μετεωρολογικός Σταθμός στην Πρέβεζα , για την παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων της περιοχής,και διερωτόμαστε "τόσο δύσκολο είναι να γίνει μια προσπάθεια για την επαναλειτουργία του, μιας και το κόστος του  Σταθμού είναι ελάχιστο σε σχέση με το έργο και τις υπηρεσίες που παρέχει;"


Η ΤΟΤΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗΣ  ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΡΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

"Το 1981 ιδρύθηκε στα Τρίκαλα Ημαθίας ένας Αγροτικός Μετεωρολογικός Σταθμός. Είχε ζητηθεί από τα εργοστάσια της περιοχής και από τα γεωργικά ινστιτούτα. Αφού παραχωρήθηκε οικόπεδο από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Κολιό Νικόλαο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο ανήκε η Ε.Μ.Υ. προχώρησε...στην κατασκευή ενός κτιρίου 260 τ.μ. για την στέγαση των μετεωρολογικών οργάνων και γραφείων του σταθμού.
Ο σταθμός αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Οι πληροφορίες του σταθμού στους αγρότες της περιοχής γίνονταν όλο και πιο απαραίτητες. Μέσα στα 30 αυτά χρόνια εκατοντάδες φοιτητές έχουν κάνει πτυχιακές εργασίες, βασιζόμενοι στα στατιστικά στοιχεία του Μ.Σ. Τρικάλων Ημαθίας. Με δεδομένο ότι είναι ο μοναδικός σταθμός στην περιοχή, δεκάδες σχολεία έχουν επισκεφτεί και έχουν ξεναγηθεί στο σταθμό μαθαίνοντας έτσι για την μετεωρολογία και ό,τι έχει σχέση με αυτήν.
Οι υπηρεσίες ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, ΙΓΜΕ, Ινστιτούτα σιτηρών, βάμβακος, διάφορα εργοστάσια, θερμοκήπια, χρησιμοποιούν τα στοιχεία του σταθμού για πειράματα και παρατηρήσεις των καλλιεργειών. Θα μπορούσα να γράφω σελίδες για την σπουδαιότητα του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων Ημαθίας, θεωρώ όμως αυτά αρκετά για να καταλάβει κανείς την αναγκαιότητα της ύπαρξής του.
Δεν ξέρω λοιπόν με ποιο σκεπτικό κάποιοι αποφάσισαν ότι πρέπει να κλείσει ο σταθμός χωρίς καν να συζητηθεί με κανέναν φορέα της περιοχής, χωρίς να σκεφτούν τι προσφέρει σαν αγροτικός σταθμός στην περιοχή μας.
Με την επιστολή μου αυτή ευελπιστώ να φροντίσουν κάποιοι που έχουν την δυνατότητα ώστε να αλλάξει η απόφαση της παύσης του Μετεωρολογικού Σταθμού".

Παρασκευή Κάρλου
Πρώην προϊσταμένη
του Μετεωρολογικού Σταθμού 
Τρικάλων ΗμαθίαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...